5 čudovitih in slikovitih poti po Sloveniji

Slovenija je idilična destinacija za kolesarjenje saj je vsak prevožen kilometer s kolesom lahko posebno doživetje. Svež zrak, neokrnjena narava in polno odličnih priložnosti za postanek.

Predstavljamo ti pet priljubljenih kolesarskih poti po Sloveniji, ki so primerne za vsakogar. Če imaš vseeno pomislek, da določene kolesarske poti ne boš zmogel/-la, si lahko izposodiš električno kolo in tako bo vožnja postala precej lažja in prijetna.

1. Od Kranjske Gore do Belopeških jezer

Belopeška jezera so idilična destinacija za nedeljski izlet. Na pot se lahko odpraviš iz Kranjske gore po čudovito urejeni kolesarski poti D-2, ki se uradno imenuje tudi Kolesarka pot Jureta Robiča in velja za eno najlepših in najbolj znanih pri nas.

Pot do Belopeških jezer je dolga okoli 11 kilometrov in je primerna za vsakogar. Pot te pelje mimo Zelencev proti Podkorenu in naprej v smeri Planice. Približno kilometer po prečkanju meje z Italijo, je odcep na levo in potem te čakajo samo še trije kilometri. Na koncu poti te čaka nekaj vzpona ampak je vredno truda – pogled na Belopeško jezero je čudovit! To je šele prvo na poti. Z malo vijuganja prideš še do drugega jezera.

#namig
V Kranjski Gori si električno kolo lahko izposodiš na petih postajah. Več informacij o lokacijah in možnostih najema na spletni strani.

 

2. Po vaseh Goriške: Zalošče – Dornberk – Prvačina – Zalošče

Odpravi se na 20 kilometrov dolgo krožno pot, ki te večino časa pelje po poljskih poteh, gozdičkih in vinogradih. Ob poti je veliko odličnih priložnosti za postanek, če si boš zaželel-a lokalnih dobrot kot so pršut, teran, domači siri in podobno.

Pot lahko pričneš pri železniškem mostu čez Vipavo na obrobju Zalošč. Kolesarska pot te sprva vodi povsem proti jugu, pod oljčnim nasadom do prvih hiš, kjer se usmeriš levo na most čez Vipavo. Dornberk obideš na severnem obrobju in kmalu ponovno prečkaš reko. Pot med njivami in vinogradi se nato začne zložno vzpenjati proti središču Prvačine. Pri zadnjih hišah se ponovno znajdeš med vinogradi in takoj zatem v gozdu, ki obkroža vodni zadrževalnik Vogršček. Po poljskih poteh in kolovozih, ki mestoma sledijo terasiranim vinogradom, se vrneš na izhodišče.

3. Ob smaragdni Soči: Solkan – Plave

Med krajema Solkan in Plave poteka čudovita panoramska kolesarska pot ob Soči. 9270 metrov dolga dvosmerna pot poteka po spodnji Soški dolini in teče tik nad reko Sočo, zato velja za eno od najlepših v Sloveniji. Dostop do poti je v Solkanu urejen pod Solkanskim mostom, odcep za pot je označen z glavne ceste od Solkana proti Goriškim brdom, malo za mostom.

 

4. Pot ob žici (Ljubljana)

S kolesom se odpravite na Pot spominov in tovarištva oz. Pot ob žici. Pot je speljana po isti trasi kot žica, ki je med 2. svetovno vojno ograjevala Ljubljano. Pot je dolga okoli 33 km, teren pa je primeren za kolesarje vseh generacij. Edini »večji« vzpon je Golovec, ki pa ga s pomočjo električnega pogona ne bo težko premagati.

Za začetek predlagamo Dolgi most, pot pa nadaljuješ v smeri urnega kazalca. Torej Dolgi most, potem proti Koseškem bajerju, Litostroj, AMZS, mimo stadiona Stožice, proti BTC-ju, ob avtocesti do Hrušice, čez Golovec na Rakovnik in mimo Livade nazaj do Dolgega mostu. Ob poti bodite pozorni na številne markacije, usmerjevalne table in oznake na cesti ali pločniku.

5. Mali barjanski krog (Ljubljana)

Mali barjanski krog je ravninska tura po Krajinskem parku Ljubljansko barje, ki je znano po številnih redkih živalskih in rastlinskih vrstah ter zapuščini Koliščarjev, ki se danes nahaja na seznamu dediščine UNESCO. Pot je dolga 45 kilometrov in z nekaj sreče lahko ob poti srečamo srne, prepelice, čaplje in podobno.

Predlog poti: Dolgi most – Mestni log – Trnovo – Rudnik – Lavrica – Škofljica – Ig – Iška vas – Strahomer – Vrbljene – Tomišelj – Jezero – Podpeč – Notranje Gorice – Vnanje Gorice – Mestni log – Dolgi most.

#namig
V Ljubljani si lahko kolo izposojaš brez naročnine in za vsakih 30 minut vožnje plačaš 1,30 € ali pa izbereš 3-dnevno, tedensko, mesečno ali letno članarino, pri kateri je prvih 30 minut vožnje vključenih v ceno naročnine, vsakih naslednjih 30 minut pa je na voljo proti doplačilu 1,3 €. Odloči se za možnost, ki bo tebi pisana na kožo.