Preračunaj prihranek emisij z vožnjo s kolesom

Hitrorastoča panoga mobilnosti  močno pripomore k podnebnim spremembam. V Evropi promet prispeva skoraj 30 % vseh emisij toplogrednih plinov. Zato je na poti do zelene in brezoglijčne družbe ključnega pomena trajnostni razvoj mobilnosti. Le-ta spodbuja trajnostne potovalne načine, kamor sodi tudi kolesarjenje.

Zakaj s kolesom?

Ne boste se boljše počutili le zato, ker pripomorete k trajnostnemu razvoju in zmanjšujete vaš ogljični odtis, ampak ima kolesarjenje tudi pozitiven vpliv na počutje, je cenejše in omogoča lažjo in boljšo mobilnost.

Na boljše počutje kolesarjenje vpliva z izboljšanjem zdravja, fizičnega in psihičnega. S kolesarjenjem boste izboljšali vašo telesno pripravljenost brez obremenitve sklepov. Prav tako ima kolesarjenje pozitiven vpliv na kardiovaskularno zdravje, saj zmanjšate verjetnost srčnih bolezni. Pozitiven vpliv ima tudi na prebavo, kakovost spanca in pripomore k boljšemu oksigeniranju telesa. Oksigenacija izboljša cirkulacijo, ki izloča toksine. Prav tako se oksigenirajo možgani, kar pripomore k boljšemu psihičnemu zdravju. K temu pripomore tudi sprostitev endorfinov ob kolesarjenju. Navsezadnje je kolesarjenje manj stresno, saj se lahko odpoveste čakanju v gnečah in posledično skrbi, da boste zamudili.

Poleg boljšega počutja in zdravja kolesarjenje predstavlja precej nižji strošek v primerjavi z osebnim avtom. Poleg nižje začetne investicije, so nižji tudi stroški vzdrževanja. Prav tako prihranite, ker ni stroškov goriva, parkiranja, cestnin, zavarovanja, registracij in tehničnih pregledov.

Če vas boljše počutje in manjši finančni strošek še nista prepričala, omogoča kolesarjenje lažjo in boljšo mobilnost. S kolesom se lažje prebijate po mestnih središčih, saj je prilagajanje in spreminjanje poti bolj enostavno. Prav tako je vožnja s kolesom časovno učinkovitejša, ker je pot s kolesom v mestnih središčih in gnečah do 50 % hitrejša od avtomobila. Kolesarjenje izboljša mobilnost tudi za to, ker omogoča prevoz do vhoda in parkiranje kjer koli, hkrati pa opravite tudi daljše razdalje kot peš.

Poleg vseh naštetih prednosti je kolesarjenje bolj ekološko. Na prvem mestu ne povzroča emisij toplogrednih plinov in s tem ne pospešuje učinkov podnebnih sprememb. Prav tako ne povzroča hrupa in s tem ob izbiri kolesa namesto avta znižujete zvočno onesnaževanje. Vse to pripomore k prijetnejšemu mestu in naselju.

Preračunaj prihranke svoje poti na delo.

Kako zamenjava avta za kolo vpliva na vaše prihranke, si preračunaj s pomočjo spodnjega kalkulatorja.

Vnesi razdaljo do službe v eno smer, kolikokrat na teden se pelješ s kolesom in hitrost prometa. Nato vstavi še podatke svojega avtomobila. Kalkulator ti bo izračunal koliko dni življenjske dobe pridobiš z zamenjavo prevoznega sredstva, koliko emisij toplogrednih plinov (CO2 in NOx) prihraniš ter kakšnem številu dreves je enak prihranek emisij in koliko denarja ter časa prihraniš.

Zakaj so izračunane bonitete pomembe?

Prihranek emisij toplogrednih plinov, CO2, je en izmed največjih pospeševalcev tople grede. Količina emisij CO2 je odvisna od vrste motorja, povprečne porabe goriva in letnika avtomobila. Prisotnost NO2 (toplogredni plin) v zraku iritira dihalne poti. Prav tako dušikovi oksidi reagirajo z ostalimi elementi v okolju in močno prispevajo k nastajanju trdnih delcev in ozona, kar škoduje naravi in pospešuje podnebne spremembe. Eno drevo na letni ravni izčrpa 22 kg CO2. Tako kalkulator izračuna, koliko dreves, bi moralo biti posajenih, da bi izčrpali CO2 povzročen z vašo vožnjo, v kolikor bi se na delo odpravili z osebnim avtom.

Poleg vseh prednosti za okolje ima vožnja s kolesom direktne prednosti tudi za vas. Kolesarjenje ima pozitiven vpliv na vaše zdravje in počutje. Nizozemska raziskava dokazuje, da vsaka prekolesarjena minuta vpliva na podaljšanje življenjske dobe.