Krompirjeve počitnice: ideje za kolesarske izlete

Naše misli so že pri krompirjevih počitnicah. Če za jesenske počitnice nimate v načrtu potovanj, vseeno pa jih želite preživeti aktivno, potem so enodnevni kolesarski izleti kot nalašč za vas. Preverite predloge, ki smo vam jih pripravili. Primerni so tudi za družine z otroci.

 

1. Šmartinsko jezero

Približno 7 km izven središča Celja najdete veliko oazo – Šmartinsko jezero. V bližini jezera je urejenih kar nekaj kolesarskih poti in so primerne tako za izkušene kolesarje kot tudi za družine. Svojo pot lahko začnete pri jezeru in odkrivate okolico Šmartinskega jezera ali se podate na malo daljšo pot ii mestnega središča. Na pot se lahko podate s svojimi kolesi ali pa si izposodite električna kolesa, s katerimi boste lahko bolj enostavno odkrivali vse skrite zaklade Šmartinskega jezera.

NAMIG:  Jezero ponuja številne priložnosti za rekreacijo in zabavo. Sprehodite se po tematski gozdni poti, v Celju si lahko ogledate Tropsko hišo ali največji srednjeveški grad v Sloveniji.


2. Žalec – Celje – Laško

Pot lahko začnete v Žalcu pri pokopališču, do Celja potrebujete približno 40 minut. Prvi del poti je nezahteven, od Celja do Laškega pa vas čaka kar zahteven vzpon. Po spustu, kjer si lahko spočijete noge, lahko kolo pustite pri Thermani Laško. Če ste že v Laškem morate poskusiti Laško medenko in laško pivo ali pa si privoščite kulinarično razvajanje na gradu Tabor.

NAMIG: Celje ima dobro urejen sistem izposojanja koles KolesCE, s katerimi lahko pridete tudi do sosednjih mest.

 

3. Kranjska Gora – Zelenci

Prava izbira za uživanje v idiličnih jesenskih barvah je vsekakor Kranjska Gora. Kranjska Gora je vredna naziva »slovenski biser«, saj s svojo naravno lepoto in turistično ponudbo razvaja na prav vsakem koraku.

Predlagamo, da tokrat obiščete Zelence in nadaljujte pot proti Planici. Svojo pot lahko začnete na parkirišču pod smučiščem in se odpravite raziskovati okolico s kolesi. Jezerce Zelenci odkrijete takoj za vasjo Podkoren. V tem naravnem rezervatu je našlo dom veliko zanimivih rastlinskih in živalskih vrst.

Če boste nadaljevali pot do Planice, bo potrebno premagati kar nekaj višinske razlike. Namig: Z električnim kolesom to ne bo težava. Do Zelencev je cca 4 km, do Planice pa dodatnih 5 km.  Če želite dodati adrenalinsko noto k vašemu izletu se spustite po najstrmejšemu ziplinu na svetu. Vaš spektakularni polet bo dolg kar 566m, pri katerem boste dosegli hitrosti do 90km/h v samo nekaj sekundah.

NAMIG: Na poti se ustavite v Brunarici Kosobrin, kjer lahko uživate v izbranih jedeh na žlico, štrudlih in štrukljih. Če želite dodati adrenalinsko noto k vašemu izletu se spustite po najstrmejšemu ziplinu na svetu.

 

 

5. Seča – krožna pot s kolesom

Na tej poti doživite morje, Forma vivo, spokojnost, stara lesena plovila v Seškem škveru, pogled na Portorož iz drugačne perspektive, pravljico z naslovom soline, edinstveno »mostišče« kanala sv. Jerneja in še veliko več. Za izhodišče vam svetujemo parkirišče Marine Portorož ali parkirišče LERA pri Sečoveljskih solinah.

Namig: Izlet lahko popestrite z obiskom Sečoveljskih solin, kamnitih skulptur na prostem Forma Viva ali Vrta kaktusov v Seči.

 

6. Pot ob reki Iški, Okljuk

Poti za raziskovanje Ljubljanskega barja je  res veliko, večina je tudi lepo označenih, danes pa vam predstavljamo Pot ob reki Iški- Okljuk. O Iški pravijo, da je gospa vsaj treh obrazov. Na svoji razburljivi poti teče skozi divji Iški vintgar, po rodovitnem Iškem vršaju in močvirnem Ljubljanskem barju. Z edinstvenim in skrivnostnim značajem priteguje pozornost številnih raziskovalcev in radovednežev.

Sama pot meri dobrih 13 km in se začne v naselju Lipe, blizu gostišča Koliščar. Na izletu vas bo spremljalo kar 11 informativnih tabel.  Pot vas pripelje do čudovite sveže soteske Iški Vintgar, kjer se lahko pri gostilni okrepčamo. Maskota poti je simpatičen Okljukec- zeleni zmaj z repom, ki spominja na strugo Iške. Izlet je skoraj v celoti ravninski in poteka izmenično po asfaltu in makadamu, pot je tako primerna tudi za najmlajše kolesarje.